AIA AFG Takaful: The best Takaful Medical Card

Kesedaran mengenai Kad Perubatan (medical card) hari ini tidak boleh dinafikan lagi…
Saban hari berita demi berita dipaparkan di media sama ada di dada akhbar, majalah dan sebagainya…
Namun apakah pelan medical card yang paling bersesuaian dengan keperluan dan kehendak kita?
Yang paling penting ia membantu di kala kita memerlukan…

Di sini saya ingin mengetengahkan beberapa kekuatan & kelebihan yang dimiliki oleh medical card AIA AFG Takaful…
Ini bukan bermaksud medical card syarikat-syarikat lain tidak bagus… Tetapi cukuplah saya tekankan di sini hak anda sebagai pengguna; memilih medical card yang paling sesuai berdasarkan keperluan dan kemampuan anda…

Apa yang AIA AFG Takaful tawarkan?

1) Medical card yang selaras dengan kehendak syari’ah di mana medical card ini adalah medical card takaful yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan didaftarkan di bawah Akta Takaful 1984…

2) Pelan yang ditawarkan oleh AIA AFG Takaful memiliki ciri-ciri fleksibel di mana client boleh memilih pelan yang dikehendaki mengikut kesesuaian dan kemampuan, di antaranya:

(a) Pelan: Peserta boleh memilih pelan Medical Card Stand Alone ataupun Medical Card Rider. Apakah kelebihannya?

Medical Card Stand Alone – murah jika umur kita masih muda tetapi harganya meningkat mengikut peningkatan umur. Di samping itu, peserta boleh rebate income tax extra RM3000 daripada pelan perubatan ini.

Medical Card Rider – Peserta perlu menyertai pelan Investment Link dan sertakan rider medical card bersama. Kelebihannya, Investment link memiliki Unit Deducting Rider di mana kenaikan harga Medical Card tadi ditampung oleh keuntungan pelaburan. Justeru customer enjoy the same contribution all the time. Apa maksudnya? Sesetengah ejen kata medical card ni tak naik harga…. Apa2lah… Saya harap anda faham :)

(b) AIA AFG Takaful merupakan satu-satunya syarikat Takaful yang menawarkan pelan Medical Card untuk Individu & anak-anak serta pelan individu & keluarga…

Kesemua syarikat takaful yang ada hari ini hanya menawarkan pelan individu; Maksudnya jika kita nak ambil untuk keseluruhan keluarga, kita terpaksa mengambilnya satu persatu; tak kesemua masyarakat kita hari ini mampu buat macam tu kan? Kerana kos yang perlu ditanggung.

Jika ditaqdirkan sakit, bolehkah kita pilih siapa di kalangan keluarga kita yang akan sakit? Jika kita hanya ambil medical card untuk diri kita sahaja, sanggup tak kita lihat penderitaan ahli keluarga kita yang lain sekiranya ujian sakit menimpa? Na’uzubillahi min zaalik…

Justeru AIA AFG Takaful mengambil inisiatif menawarkan family medical card; pelan untuk satu keluarga, tak kira berapa ramai ahli keluarga anda, anda hanya perlu membayar jumlah yang sama biarpun ahli keluarga bertambah. Jimat kan?

Bagaimana dengan manfaatnya?

1) Satu-satunya Takaful Medical Card yang tiada had limit keseluruhan. Asalkan polisi anda masih aktif, anda berhak claim tak kira berapa banyak sehingga akhir hayat kita…

2) Had Tahunan yang tinggi; pelan satu pun sudah RM90,000, yang paling best jika ambil pelan keluarga, setiap individu memiliki had tahunan RM90,000. Menarik bukan?

3) Ada limit free ko-takaful. Kebanyakan syarikat mengenakan ko-takaful. Apa maksudnya? Jika syarikat terbabit mengenakan 10% ko-takaful bermakna peserta takaful terpaksa membayar 10% daripada jumlah bil bergantung kepada maksimum yang dikenakan syarikat tersebut..

4) Boleh claim kos rawatan selepas keluar wad sehingga maksimum 120 hari. Ini memberikan masa yang lebih kepada pelanggan berbanding kebanyakan syarikat lain; ada yang hanya 31 hari sahaja…

5) Tiada caj ko-takaful sekiranya peserta upgrade bilik. Peserta takaful hanya perlu bayar lebihan harga bilik daripada harga pelan yang dimiliki x jumlah hari di hospital. Sesetengah syarikat mengenakan ko-takaful sehingga 20% daripada harga keseluruhan bil…

6) Guarantee renewal. Peserta masih boleh meneruskan pelan takaful biarpun dah buat claim…

7) Servis yang cekap. Ini kerana AIA AFG Takaful tidak menggunakan pihak ketiga dalam menguruskan claim dan sebagainya. Ini mempercepatkan proses dan memudahkan claim…

Banyak lagi kelebihan-kelebihan yang lain yang boleh dikongsi. Semoga keterangan ini dapat membantu saudara sekalian!!!

Untuk keterangan lanjut, hubungi saya

Muhammad Nazri
019-578 3878
nadiinsan@gmail.com

ataupun komen di sini… Wallahu’alam…

About admin

District Manager (Northern Region), NADI INSAN SOLUTION, AIA AFG Takaful Berhad. Memetik tafsir Surah Yusuf: 46-48 bagi Perancangan Kewangan Islam: "Hasil tujuh tuaian yg baik disimpan utk digunakan dalam tujuh tahun yg meleset". Takaful > Lubuk Emas: Kejar Akhirat, Dunia akan mengejar kita... PELUANG KERJAYA SAMBILAN/ SEPENUH MASA Hubungi 019-578 3878 atau emel ke nadiinsan@gmail.com
This entry was posted in Medical Card and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to AIA AFG Takaful: The best Takaful Medical Card

  1. emi noris says:

    nak tnye yang pelan untuk famly 1byrn tu berapa rm?

  2. admin says:

    AsSlm wbt…

    Utk menjawab pertanyaan, untuk pelan stand alone asasnya lebih kurang RM230/ bln tetapi bergantung kepada umur individu, pasangan & pekerjaan…
    Terbaik Tuan/ Puan emailkan/ sms maklumat kepada nadiinsan@gmail.com @ sms ke 019-578 3878 untuk saya memberikan beberapa pilihan selaras dgn kehendak Tuan/ Puan. Tq

  3. hashiman says:

    1-utk family plan (tanpa had limit seumur hidup) brp had limit min tahunan?
    2-brp min premium bulanan?
    3-utk kemasukan ke hospital panel adakah dikenakan sebarang deposit?
    b4-boleh digunakan utk rawatan diklinik/hospital panel tanpa admission?

  4. admin says:

    Sila rujuk email. Tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>