Kekeliruan Umum Berkaitan Modal Permulaan Bank Islam & Takaful

Semoga penjelasan Ust Zaharuddin dapat menjelaskan kekeliruan kita tentang kaedah permodalan yang diamalkan oleh Sistem Perbankan Islam dan Takaful di Malaysia…

Modal ‘Kotor’ Permulaan Bank Islam & Takaful ?

Adakah Modal Perbankan Islam Haram ?

Oleh : Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman

Dalam arus pesat pembangunan institusi-institusi kewangan Islam di Malaysia khususnya dan dunia amnya, terdapat beberapa isu yang masih lagi dipertikaikan oleh masyarakat yang mana ia perlu ditangani segera oleh para ilmuwan Islam (Ulama). Antara isu yang kerap ditimbulkan adalah berkenaan modal permulaanbagi bank-bank Islam dan syarikat-syarikat Takaful, terutamanya yang berasal daripada syarikat induk beroreintasikan konvensional. Saya kerap mendengar, ramai yang mempersoalkan “kesucian” modal bank-bank Islam dan Takaful untuk permulaan perniagaan Islam. Ini menyebabkan mereka kerap bertanya : adakah Bank-bank Islam dan Takafuk benar-benar bersih dengan modal yang kotor?

Respon ringkas yang dapat saya berikan tehadap soalan ini adalah seperti berikut:

a) Wang itu sendiri adalah “tidak haram” dalam bentuk fizikalnya tetapi menjadi “haram” disebabkan oleh jalan untuk memperolehinya yang haram (tidak selari dengan kehendak Syariat). (Ahkam al-Mal Al-Haram, Dr Abbas Al-Baz, hlm 265).

b) Modal dan keuntungan asal yang didapati oleh syarikat induk kepada bank Islam bukan kesemuanya berasal daripada perniagaan yang haram. Sebahagiannya adalah datang daripada individu-individu dan organisasi-organisasi kerajaan dan swasta. Justeru, wang modal dari sumber yang halal telah bercampur dengan haram. Walaubagaimanapun, perlu diketahui bahawa modal permulaan bagi bank-bank Islam dan Takaful telah disahkan bersih dan halal oleh syarikat induk.

Jika dilihat di sisi Shariah, terdapat perbezaan pendapat di kalangan ulama, di mana majoriti ulama mazhab Hanafi, Ibn Qasim dari mazhab Maliki, mazhab Hanbali dan Ibn Taimiyah menetapkan bahawa adalah harus melakukan transaksi dengan pemilik modal yang bercampur antara halal dan haram jika majoriti modal itu datang daripada sumber yang halal.

Imam Ibn Nujaim pula berkata: “Apabila majoriti daripada jumlah modal atau pendapatannya adalah halal, maka tidak menjadi masalah untuk menerima hadiah dan makan hidangan mereka selama mana tiada sebarang tanda yang jelas menunjukkan ia adalah haram. Bagaimanapun, jika majoriti modal atau pendapatannya adalah haram, maka tidak dapat diterima hadiah dan makanan kecuali setelah disahkan kebersihannya(halal). (Rujuk Ibn Nujaim, Asybah wa An Nazair, hlm 125). Imam Ibn Quddamah pula berkata: “….Jika anda tahu (atau diberitahu oleh orang yang bercampur pendapatannya) bahawa sesuatu komoditi, barang atau makanan itu adalah daripada sumber/modal yang halal, maka ia adalah halal.” (Al-Mughni, 4/334)

Ulama terkenal seperti Imam As-Syawkani dan Al-Muhasibi pula berpendapat bahawa adalah DIBENARKAN SECARA TOTAL untuk bertransaksi dengan pemilik kepada pendapatan yang bercampur antara halal dan haram, sama ada bahagian yang halal dalam modal tersebut adalah majoriti atau minoriti. (Rujuk As-Saylur Jarar, 3/19; Al-Makasib wa al-Rizq al-Halal, ms 116).

Dalil-dalil mereka amat banyak, antaranya (rujuk as-Saylul Al-Jarar, As-Syawkani, 3/19) :-

a) Rasulullah SAW telah bertransaksi dengan para sahabatnya dari kalangan penduduk Mekah sebelum Hijrah, malah juga dengan sebahagian puak-puak Kafir. Tidak pernah di dengari sebarang tegahan Rasulullah SAW untuk berurusan dengan mereka, padahal kebanyakan harta mereka adalah dari sumber haram.
b) Telah sabit bahawa Rasulullah SAW pernah berurusan kewangan dengan rombongan ke Madinah dari kalangan arab badwi yang syirik tatkala itu. Sudah tentu harta mereka dipenuhi segala jenis hasil zalim dan haram.
c) Semasa Nabi SAW berhijrah, baginda berurusan dengan orang Yahudi dari kalangan penduduk Madinah dan arab-arab Badawi yang menghalalkan perkara-perkara haram di dalam Islam. Jika berurusan dengan mereka adalah haram, sudah tentu baginda akan menegah dari awal lagi.
d) Taqir (pengakuan) Nabi dengan membiarkan para sahabat berurusan kewangan dengan kelompok orang zalim juga adalah suatu dalil.
e) Jika Islam membenarkan berurusan dengan kafir yang bercampur haram dan halal hartanya, sudah tentu Islam juga membenarkan urusan kewangan dengan Muslim yang bercampur hartanya.
f) Para sahabat Nabi juga berurusan dengan perompak-perompak Madinah di zaman Yazid Bin Muawiyah, tiada di kalangan mereka yang mengharamkan. ( Ihya Ulumiddin, Al-Ghazzali, 2/164)
g) Jika muamalah seperti ini dihalang, sudah tentu keadaan yang amat sukar akan berlaku kerana di akhir zaman seperti ini, sememangnya amat sukar bagi mencari sesebuah syarikat yang 100 % halal pendapatannya ( Ahkam al-Mal Al-Haram, Dr Abbas, hlm253 )

Oleh yang demikian, adalah tidak benar untuk mengklasifikasikan keseluruhan modal bank-bank konvensional sebagai haram dan tidak boleh digunakan sebagai modal permulaan bank-bank Islam dan syarikat-syarikat Takaful. Tidak dinafikan bahawa adalah menjadi suatu keperluan yang besar bagi pihak bank untuk memastikan bahawa hanya bahagian yang halal sahaja digunakan dan diasingkan khas untuk penubuhan Bank Islam, Takaful atau bahagian perbankan Islamnya.

Akan tetapi, jika masih terdapat sebahagian kecil/minoriti modal yang haram daripada jumlah keseluruhan modal digunakan sebagai modal permulaan bagi bank Islam, saya berpendapat bahawa ia boleh dianggap sebagai Qard Hasan (pinjaman tanpa faedah) daripada syarikat induk konvensional kepada anak syarikatnya. Berikutan itu, bank Islam bolehlah membersihkan modal yang ragu tadi dengan membayar kembali pinjaman itu selain menggunakan sebahagian keuntungannya untuk didermakan.

Jika anda berpandangan bahawa semua cara di atas adalah tidak dibenarkan juga, maka bagaimana mungkin sebuah bank atau syarikat konvensional beralih kepada sistem Islam tanpa bantuan modal atau kewangan yang mencukupi. Oleh itu, selari dengan Maqasid Shariah, ia harus dibenarkan bagi membolehkan proses pertukaran sistem konvensional kepada sistem Islam dialkukan, walaupun pada permulaannya sebahagian daripada modal yang jelas haram terpaksa digunakan untuk tujuan itu.

Selain itu, Ulama silam juga telah membincangkan berkenaan hukum menggunakan keuntungan yang didapati dari perniagaan halal, bagaimanapun modalnya adalah wang curi atau haram. Dalam hal ini, Imam Malik, Imam As-Shafie, Imam Abu Yusof dan Sheikh Zufar Huzayl bersetuju bahawa pencuri tersebut berhak mendapat bahagian keuntungan daripada pelaburannya walaupun modal asalnya adalah haram, tetapi ia wajib memulangkan kembali wang yang dicuri (wang yang digunakan sebagai modal perniagaannya atau pelaburannya) kepada yang berhak. (Bidayatul Mujtahid, Ibn Rusyd, 2/241; Rawdah at-Tolibin, An-Nawawi, 4/211; Al-Hawi, al-Mawardi, 7/337). Berdasarkan ijtihad ini, kita berpandangan bahawa bank Islam harus mengambil keuntungan daripada perniagaan/ pelaburan yang dijalankan walaupun pada modal yang digunakan untuk tujuan tersebut terdapat bahagian yang haram.

Isu ini harus difahami dengan jelas, terutamanya apabila kekeliruan mengenai perkara ini menyebabkan bank Islam dituduh sebagai tidak Islamik dan lebih buruk lagi, meletakkan bank Islam sama darjat dengan bank-bank konvensional.

Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net
25 September 2006

Posted in Imported Articles | Leave a comment

Good Article: Rahsia Kejayaan

Jutawan Takaful – Rahsia Kejayaan
Posted on December 29, 2011 by Arif Ismail
Source: http://takafulehsan.net/takaful-agents/jutawan-takaful-rahsia-kejayaan/

Mula-mula sekali anda perlu ada impian untuk berjaya dan menjadi jutawan. Kemudian anda lakarkan plan bagaimana untuk mencapai impian anda.

Menjadi jutawan takaful amat mudah mengikut seorang yang telah lama dalam industri takaful ini. Anda perlu tahu selok belok perniagaan ini.

You must set how much do you want a month and how much do you want in a year. Once you set your target. Next is you must know where you are. Dari situ anda tahu ke mana anda nak pergi. Dan bila anda akan mencapainya. Jika anda ada ilmu dan mentor insyaAllah anda tidak akan tersesat didalam perniagaan takaful ini.

If you want an income fo RM6,000 sebulan pada bulan ke 6 you become a takaful agent. How many cases that you need to find untuk mencapainya? If you can answer it and folllow the plan, insyaAllah you are the next Jutawan Takaful

Here is the answer:

Jika average per case = RM200. Komisen agen takaful = 35%

Maka bilangan kes yang diperlukan adalah RM6000/RM200 * 35% = 85.7 so jadi 86 kes yang diperlukan selama 6 bulan.

Dengan itu pendapatan anda adalah RM6,000 sebulan pada bulan ke 6 nanti. 86 kes dibahagi 6 bulan menjadi 15 kes sahaja sebulan. Jika dibahagi 4 minggu, maka 1 minggu 4 kes sahaja. Adakah mudah untuk mendapat 4 kes seminggu? Jawapan ada pada diri anda. Kami sedia membantu bagaimana untuk mendapatkannya. Dengan ilmu dan mentor bak kata Dr Azizan Power Marketing, anda mampu melakukannya

Jika anda seorang yang bercita-cita lebih besar, anda hanya perlu menambahkan bilangan kes setiap minggu. Jika digandakan kepada 8 kes seminggu, pendapatan agen takaful anda adalah RM12,000 pada bulan ke-6. Suka atau tidak. Nak ke tak nak

Bagaimana nak mendapatkan kes atau pelanggan?

To get a takaful client, you must know the processes. Proses sangat mudah. Cari prospek, interview, close, service. Dah.

It starts with prospecting. You must have a prospecting system to be a successful takaful consultant, jutawan takaful. NOt only sytematic but also with the latest techniques like facebook, blog, email prospecting…

So kat mana nak cari prospek.

Paling senang, mula-mula family and friends. Kalau dengan family anda malu, anda mulakan dengan kawan. Kalau dengan kawan pun anda malu. Guna kawan facebook. Kalau dengan kawan facebook pun anda malu. Then anda buka booth takaful. Cari orang yang anda tak kenal.

Cari sebanyak mungkin prospek anda. Lagi banyak prospek lagi powerrrrrr gilerrrr bisnes takaful anda.

Posted in Imported Articles | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Kejayaan Menagih Kekuatan Jiwa

Teringat di sebalik cerita sembang-sembang petang bersama rakan-rakan semalam.
Ramai kagum dengan kegigihan seorang kenalan yang cekal menempuh liku-liku kehidupan.

Setahun yang lalu, tak siapa pernah menyangka Cikgu A (namanya dirahsiakan) mampu berdiri dan berjalan semula setelah lumpuh akibat strok hampir 6 bulan lamanya. Bukan sekadar berjalan, beliau sudah mampu bertutur dengan fasih semula…

Kecekalan & kekuatan jiwa beliau di dalam mendepani situasi dugaan begitu menyentuh hati rakan-rakan beliau sehinggakan ada yang menitiskan air mata… Setelah puas berubat, beliau melatih diri bertatih sedikit demi sedikit hingga betah untuk ke sekolah semula.

Ramai terpegun dan bersimpati apabila melihat kelibat beliau ke sekolah. Pada mulanya ramai yang hairan dengan sikap isterinya. Sepatutnya hantarlah beliau sehingga ke bilik guru. Namun isterinya hanya tinggalkan beliau di depan pagar sekolah sahaja.

Jom saya hantar Cikgu… Sapa guru yang mendahului beliau… Cikgu A hanya menggelengkan kepala sambil jalan bertatih-tatih… Penat sungguh tengok Cikgu A berjalan untuk sampai ke bilik guru…

Rupa-rupanya itu adalah kehendak Cikgu A sendiri; memaksa dirinya untuk BERJAYA!!! Siapa sangka kini dia kembali normal, malah seronok sungguh mendengar beliau bercerita dengan penuh kesyukuran tentang kejayaannya mendisiplinkan diri untuk BERJAYA semula!!!

Kita dilahirkan untuk berjaya. Semua kita pernah berjaya semenjak azali lagi. Islam mengajar kita untuk mengimpikan & berusaha mencapai kejayaan. Sebab itu Rasulullah SAW tidak pernah berputus asa memotivasikan para sahabat untuk merealisasikan kejayaan yang sebenar…

Memang untuk mencapai kejayaan itu ada harganya… Cikgu A terpaksa mengorbankan kemudahannya, melalui kehidupan yang perit untuk beliau BERJAYA semula merasai nikmat dunia ini…

Apatah lagi kita? Jika ada hati untuk BERJAYA, pasti KEJAYAAN itu kan digenggami…
Emas & berlian tidak diperolehi dengan proses yang mudah… Ia terpaksa melalui proses ketabahan, kesabaran, istiqamah, kemahiran & ilmu yang cukup.
Namun alangkah hebatnya nilai emas & berlian…sehingga ramai yang mendambakannya…

Jangan kita mudah mencari jalan pintas seperti skim-skim tertentu yang menawarkan hasil dengan goyang kaki sahaja…Takut-takut nanti menjerat tengkuk kita.

Ustaz saya di Maktab Mahmud, Alor Setar dulu pernah berpesan, jika perjuangan kita itu dipenuhi dengan janji-janji manis melalui jalan yang mudah, hati-hati kerana biasanya ada sesuatu yang tidak kena kerana KEJAYAAN itu biasanya diuji & dipenuhi dengan jalan yang berliku…

Hanya yang sabar & istiqamah sahaja yang akan BERJAYA!!!

Muhasabah diri; benarkah kita sudah bersedia untuk BERJAYA?
Dunia IMPIAN kita; Akhirat MATLAMAT kita… Fastabiqul Kahiraat…Jom BERJAYA!!!

Hubungi saya untuk menyertai Nadi Insan Solution di AIA AFG Takaful Berhad;

Muhammad Nazri 019-578 3878 (nadiinsan@gmail.com)

Posted in Article | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

TIPS UNTUK MEMILIH KAD PERUBATAN (MEDICAL CARD) YANG DIPERLUKAN

Kepentingan dan keperluan masyarakat terhadap Kad Perubatan Takaful pada hari tidak dapat dinafikan lagi…

Kesedaran ramai tentang penjagaan kesihatan dan amalan pemakanan yang sihat sahaja sudah tidak mencukupi kerana terdapat pelbagai faktor yang boleh menyumbang kepada punca penyakit . Faktor keturunan, racun tersembunyi yang terdapat di dalam bahan mentah, jenis kerja, aktiviti sosial dan persekitaran menyumbang kepada masalah ini.

Justeru kita bukan sahaja perlu MENJAGA kesihatan tetapi juga MELINDUNGI kesihatan yang kita miliki agar tiada bebanan terutamanya dari segi kewangan. Kenaikan kos rawatan yang dianggarkan mencecah sehingga 15% setiap tahun juga amat membimbangkan.

Terdapat banyak syarikat takaful yang menawarkan kad perubatan pada hari ini dan setiap konsultan syarikat terbabit mendakwa kad perubatan mereka adalah yang terbaik. Bagaimana nak pilih?

Terdapat beberapa tips penting & ringkas yang boleh saya berikan di sini agar kita dapat memilih pelan Kad Perubatan yang memenuhi kehendak dan kemampuan kita.

1) Ada dua jenis Kad Perubatan yang berada di pasaran iaitu “Stand Alone Medical Card” dan “Attachment Rider Medical Card for Investment Link Plan”. Semua manfaat perlindungan untuk kedua-dua jenis kad perubatan ini adalah serupa. Cuma terdapat beberapa perbezaan daripada sudut tertentu:

Kelebihan & Kekurangan Pelan “Stand Alone”.

Murah – Dengan hanya RM50* sebulan, anda mampu memiliki kad perubatan individu. Di AIA AFG Takaful, anda boleh memilih untuk memiliki pelan keluarga. Hanya RM230* sebulan, telah melindungi seluruh ahli keluarga anda tidak kira berapa ramai jumlah ahli keluarga anda.

Bagi yang kurang mampu & yang telah memiliki pelan Simpanan dengan mana-mana syarikat takaful yang lain tetapi belum ada perlindungan perubatan, anda boleh memilih pelan ini.

Namun, terdapat beberapa aspek yang perlu diketahui jika anda memilih pelan ini.

a. Jumlah bayaran (sumbangan) anda akan meningkat mengikut julat peningkatan umur anda. Ini kerana faktor risiko; semakin meningkat usia seseorang itu, semakin tinggi risiko mereka. Ini bermakna “murah” itu bersifat sementara (jika itu yang anda harapkan).

Anda perlu menganalisa berapa lama anda inginkan perlindungan perubatan ini? Bagi saya, sepanjang hayat selagi nyawa dikandung badan sebagai persediaan perubatan. Justeru anda perlu tahu kos kad perubatan anda seiring peningkatan usia anda terutama selepas anda pencen nanti. Mampukah anda menampung kenaikan kadar bayaran kad perubatan ini nanti?

b. Urus & pastikan pembayaran sumbangan dibuat mengikut waktu yang ditetapkan. Ini kerana kad ini akan automatik mati “lapsed” jika tiada pembayaran dibuat dalam selang masa tertentu (biasanya antara 30-45 hari).

Masalah wujud jika peserta tidak sedar tiada pembayaran dilakukan terutama jika menggunakan khidmat pemotongan akaun atau kad kredit. Jika sijil anda telah luput “lapsed”. Anda perlu isytihar kesihatan anda semula dan sebarang penyakit sedia ada tidak akan dilindungi seperti ketika anda sertai dahulu. Ini amat merugikan malah lagi parah jika penyakit yang anda miliki sudah tidak diterima lagi.

Kelebihan & Kekurangan Pelan “Attachment Rider Medical Card”

Pelan ini adalah pelan tambahan kepada pelan Takaful Hayat jenis pelaburan “Investment Link”. Kelebihan pelan ini adalah ia memiliki mekanisma pelaburan di mana simpanan anda akan meningkat dari semasa ke semasa. Ini akan menyebabkan akaun anda memiliki dana untuk menampung setiap kenaikan caj “tabarru” perlindungan perubatan tadi.

Justeru kadar sumbangan anda akan kekal (boleh dikatakan Kad Perubatan yang tidak akan naik harga). Malah biasanya pelan ini juga jauh lebih murah cajnya “tabarru” berbanding pelan “stand alone”. Yang paling lucu, terdapat sesetengah ejen takaful yang mendakwa pelan simpanan mereka(jenis ini) menawarkan medical card free dan tidak naik harga.

Di samping itu, peserta juga boleh memilih untuk menambah manfaat perlindungan tambahan di dalam sijil yang sama seperti elaun harian hospital, kemalangan, penyakit kritikal dan sebagainya. Namun jika kewangan anda terhad, memadai jika anda memilih kad perubatan sahaja dulu.

Untuk pelan individu, biasanya sumbangan minima adalah sekitar RM115/ bulan dan RM280/sebulan untuk pelan keluarga bergantung kepada usia kemasukan anda.

2) AIA AFG Takaful menawarkan Kad Perubatan individu, bersama pasangan, bersama anak-anak atau seluruh keluarga.
Bolehkah kita memilih siapa di kalangan ahli keluarga kita yang akan sakit? Jika saya boleh memilih, saya akan memilih untuk tidak sakit biarpun saya & ahli keluarga memiliki kad perubatan.

Namun pilihan bukan di tangan kita. Hidup ini penuh dengan misteri & kejutan. Kita tidak boleh menjangka apa yang akan berlaku saban hari. Justeru, lindungilah seluruh ahli keluarga kita. Hanya AIA AFG takaful sahaja yang menjadi perintis (trendsetter) untuk kepelbagaian pelan ini.

Kadangkala kita ingin melindungi seluruh ahli keluarga kita tetapi disebabkan faktor kewangan menyebabkan kita hanya mengambil untuk diri kita dan isteri dahulu sedangkan risiko anak-anak terpaksa ditanggung sendiri. Bayangkan jika jumlah ahli keluarga 7 orang dan setiap satu pelan minimum RM150/ bulan. Ini bermakna anda terpaksa membelanjakan RM1,050/ sebulan.

Di AIA AFG Takaful, jumlah sumbangan pelan individu untuk anda dan isteri selama ini sudah mampu untuk menampung sumbangan untuk pelan keluarga. Jimat bukan? Tidak kira berapa jumlah ahli keluarga anda, bayarannya tetap sama.

3) Jumlah Had Perlindungan: Terus terang saya katakan di sini biarlah saya mempromosikan Kad Perubatan AIA AFG Takaful di sini berdasarkan kepada beberapa faktor utama seperti berikut:

a. Had Bilik & Penginapan Hospital– AIA AFG Takaful Berhad (AATB) menawarkan kadar bilik yang memenuhi keperluan semasa di mana ia bermula daripada RM150 untuk pelan yang pertama sehinggalah RM350 sehari. Malah jika anda berada di luar negara, had tersebut akan berganda.

Tiada ko-payment dikenakan sekiranya anda menukar pelan bilik yang lebih selesa. Anda hanya perlu membayar lebihan harga caj bilik tadi. Contohnya had harian bilik anda di hospital adalah RM150 tetapi anda tinggal di bilik yang berharga RM200. Anda hanya perlu menampung lebihan RM50 sahaja setiap hari.

Ini penting kerana terdapat sesetengah pelan kad perubatan yang mengenakan ko-payment di antara 20-28% ke atas keseluruhan bil jika pesakit menukar bilik yang lebih tinggi daripada kadar yang ditetapkan. Kadangkala pesakit tidak diberi pilihan kerana bilik di hospital penuh. Bayangkan jika bil berjumlah RM50,000. Ini bermakna peserta terpaksa menampung di antara RM10,000 hingga RM14,000. Ini boleh menjadi perangkap kepada peserta Takaful jika mereka tidak memahami pelan yang mereka miliki.

b. Had Tahunan yang tinggi. AIA AFG Takaful menawarkan had tahunan yang tinggi bermula daripada RM90,000 sehinggalah maksimum RM280,000 setahun.

c. Had Seumur Hidup yang tinggi. Di AIA AFG Takaful, tiada had seumur hidup dikenakan. Kita menawarkan pelan yang TIADA LIMIT. Justeru anda tidak perlu khuatir pelan kad perubatan anda akan habis dan tamat setelah digunakan. Freedom of mind… Biarkan kad perubatan AATB anda menampung kos kesakitan anda sepanjang hayat anda.

d. Tempoh Rawatan Selepas Keluar Wad yang panjang. AIA AFG Takaful menyediakan tempoh 120 hari untuk anda claim bil rawatan selepas keluar wad. Ini menyediakan ruang tempoh yang cukup untuk peserta membuat rawatan susulan selepas penghospitalan. Kebanyakan pelan di pasaran hanya menawarkan Rawatan selepas penghospitalan dalam tempoh di antara 30 sehingga 90 hari sahaja.

e. Ko-Payment. AIA AFG Takaful menawarkan had free ko-payment di antara RM22,000 sehingga RM58,000 mengikut jenis pelan setahun. Ini bermakna bil anda akan ditanggung 100% oleh AIA AFG Takaful jika jumlah bil anda masih di dalam lingkungan free ko-payment. Kebanyakan pelan yang ada hari ini menawarakan ko-payment 10% daripada jumlah bil. Ini memberi nilai kredit kepada AIA AFG Takaful 

f. Had ICU (Unit Rawatan Rapi) sehingga 120 hari setiap tahun.

g. Tempoh maksimum perlindungan. Ada syarikat yang menawarkan had maksimum 70 tahun, 80 tahun, 85 tahun, 99 tahun. Pelan AIA AFG Takaful menawarkan perlindungan kad perubatan sehingga usia anda 99 tahun.

Hubungi saya untuk keterangan lanjut:
Nazri 019-578 3878
nadiinsan@gmail.com

Posted in Medical Card | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 11 Comments

Bisnes Takaful Satu Persaingan Yang Sihat…

Kenapa saya suka dengan bisnes Takaful…

Bagi saya ia adalah kerja yang paling santai… Saya boleh ke mana sahaja pada bila-bila masa dan di mana sahaja.
Saya dah cukup tertekan dulu apabila terpaksa menghabiskan sehari suntuk di dalam ruang kerja yang cukup terhad selama bertahun-tahun. Justeru saya memiliki kebebasan yang saya impikan apabila berkecimpung di dalam kerjaya Takaful ini…

Baru-baru ini, saya bertemu dengan seorang sahabat yang juga ahli perniagaan tetapi daripada bidang yang lain…
Continue reading

Posted in Peluang | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 2 Comments

Tips buat konsultan atau ejen Takaful

Ramai yang cepat mengalah di awal pembabitan di dalam industri takaful…

Benarkah hanya mereka yang ditakdirkan pandai bercakap sahaja yang boleh berjaya di dalam industri ini?
Continue reading

Posted in Article | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Kenali AIA GNext sebagai Fasiliti Terbaik!!!

Jom kita pakat ramai2 meriahkan AIA GNext. AIA GNext adalah hak milik exclusive AIA untuk kegunaan ejen-ejen AIA & AIA AFG Takaful. Alhamdulillah, bagi saya GNext merupakan fasiliti terbaik di antara pengendali insuran & takaful di Malaysia. Buat warga Utara, GNext terletak di alamat No 88 Bishop Street, 10200 Penang. Senang cerita terletak di Padang Kota, betul-betul di belakang Bank Negara Malaysia Pulau Pinang.
Continue reading

Posted in Article | Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

TBE for new Takaful Consultants

Assalamu’alaikum wbt…

Kepada yang berminat untuk membina kejayaan bersama AIA AFG takaful; berikut adalah jadual terkini Takaful Basic Examination. Malaysian Insurance Institute (MII) hanya akan menguruskan TBE sehingga akhir Mac ini. Islamic Banking and Financial Institute of Malaysia (IBFIM) akan mengambil alih pengurusan TBE bermula April ini. Justeru jangan berlengah untuk register TBE kerana hangat diperkatakan bermula April ini, soalan akan bertambah menjadi 100 soalan :)
Continue reading

Posted in Aktiviti | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

1st Amazing DASH AIA AFG Takaful

December 17, 2011 will be historical & memorable event for AIA AFG Takaful…
DASH- Direct Agency Super Hero 2011 adalah program pertama untuk Direct Agency AIA AFG Takaful yang berlangsung di Empire Hotel, USJ.

Peristiwa ini terpahat dalam lipatan sejarah setiap ejen yang hadir kerana mutu persembahan dan isi yang mantap daripada Pihak Pengurusan. A Billion Appreciation u guys…

Sedikit foto kenangan…
Continue reading

Posted in Peluang | Leave a comment

New Agency Office AIA AFG Takaful

New Agency Office for AIA AFG Takaful will be launched very soon on January, 2012. Nadi Insan Solution; Northern Trendsetter Agency for AIA AFG Takaful will utilise the office for Training, Seminars, Agency Activities, etc.

Located very close to BKE to Lunas Exit in front of Alliance Bank, Lunas.

Posted in Aktiviti | Leave a comment